Novinky prosinec 2015

Předchozí novinky z ledna 2016

Studenti třídy E3 v úterý 22. 12. 2015 navštívili studio České televize umístěné v Národním technickém muzeu v Praze. Zde si mohli vyzkoušet práci redaktora televizních zpráv a seznámit se s prací v Newsroomu, studiovými kamerami, střihací technikou a základy klíčování. Kromě studia studenti shlédli i výstavu technického umu našich předků a mohli tak obdivovat např. sbírku lokomotiv, letadel, motocyklů a dalších exponátů ať už novodobých nebo historických. Zažili zde příjemný čas plný novinek a zkušeností do života.

Naši studenti Petr Hartmann, Matěj Kraupner a Matěj Sedláček ze třídy A4 natáčeli v úterý 15. 12. 2015 spolu se svojí vyučující angličtiny Mgr. Kohutovou pro anglický časopis Bridge video. Jednalo se o ukázku ústní maturitní zkoušky, která bude použita pro vydání maturitního speciálu časopisu Bridge, který vyjde v lednu 2016 a je používán ve školách po celé ČR, včetně gymnázií. Naši studenti se dobrovolně přihlásili na výzvu Mgr. Libuše Kohutové, která byla vydavatelem časopisu oslovena, zda by naše škola neměla zájem se na projektu podílet. Matěj Kraupner s Mgr. Kohutovou natočili celou patnáctiminutovou ústní zkoušku. Poté každý ze studentů předvedl třetí a čtvrtou část ústní zkoušky, tentokrát jejich zkoušející byli rodilí mluvčí, kteří pro časopis pracují. Kromě toho byl Matěj Kraupner vyzpovídán jednou z redaktorek časopisu, takže si o naší škole a o tom, co si Matěj o ní myslí, můžete přečíst v jednom z příštích čísel časopisu. Moc studentům děkuji za odvahu, se kterou do natáčení šli.

Studenti naší školy dnes dostanou vánoční dárek - zrekonstruovanou učebnu č. 1 a v ní stolní fotbálek. Ten muselo z hlediska bezpečnosti práce předem otestovat vedení školy a páni školníci - viz připojené foto.

Fakulta elektrotechnická ČVUT pořádá ve čtvrtek 17. prosince 2015 od 14:30 akci Vánoce s fyzikou. Zábavné odpoledne s fyzikální tematikou je připraveno pro studenty středních škol, jejich pedagogy a další zájemce. Na začátek programu je připravena přednáška prof. Petra Kulhánka „Astronomie a fyzika posledních let“. Po přednášce budou pro účastníky akce na několika stanovištích připraveny zajímavé fyzikální experimenty. Během akce bude pro účastníky připraveno občerstvení, malý vánoční dárek a tombola s atraktivní hlavní cenou.

Dovolujeme si zveřejnit odkaz na elektronickou verzi článku našeho studenta F. Štefance, který pod vedením Ing. Velicha v domácích podmínkách vyvinul digitální osciloskop, jehož základem byl vývojový kit Nucleo F303RE od firmy STMicroelectronics a zveřejnil popis svého návrhu v článku publikovaném na webu časopisu ELEKTRO pod názvem: Studentský digitální osciloskop z Ječné stříbrný na letní Cortex Challenge. Gratulujeme panu Štefancovi k jeho první odborné publikaci a přejeme mu hodně úspěchů v další práci.

Dne 26. listopadu se naši studenti  setkali přímo s programátory Oracle Prague Development Center a zúčastnili se jejich přednášek a workshopů zabývajících se průmyslovým využitím cloudů, softwarového vývoje a inženýrství, testování a moderním standardem REST API v jazyce Java. Celá akce probíhala kompletně v anglickém jazyce, který naši studenti bezproblémově zvládají. V rámci přednášek se studenti mohli také seznámit s možnostmi studia Oracle Academy a získáním profesionálních certifikátů.

Pro žáky tříd C3a, b, c a E3 se v pondělí 7. prosince konal dvouhodinový seminář Můžeš podnikat. Cílem akce bylo objasnit žákům proč podnikat, s jakým záměrem, jak získat  a udržet zákazníky. Formou semináře se žáci dostali do vlastního uvažování podnikatelů, jejich činnosti až finančního ohodnocení - srovnání mzdy zaměstnance až podílu na zisku firmy. Seminář byl přínosem pro výuku ekonomiky.

V listopadovém čísle odborného časopisu ELEKTRO na 60. stránce v rubrice JUVENTO ELEKTRO, která je věnována mladým elektrotechnikům, se můžete dočíst o projektech žáků SPŠE Ječná v rámci jejich zapojejí do soutěže ARM Cortex Challenge pořádané ČVUT FEL a také o spolupráci naší školy s průmyslem v ČR.

Páteční ráno vítal všechny při příchodu do školy Mikuláš a tím připomněl studentům dlouhou tradici v našich zemích. Bonbonem na dobrou chuť byli obdarováni včas příchozí, zlobivý čert pokáral opozdilce. Akce se vydařila a radovali se z ní i vyučující. 

Jubilejní 20. ročník přehlídky pražských středních škol se konal 26. až 28. listopadu 2015 v Kongresovém centru Praha. Schola Pragensis je určena žákům devátých tříd a jejich rodičům, kteří zde získávají přehled o studijních nabídkách v Praze.

Stánek SPŠE byl od prvních minut po otevření v obležení žáků 9. tříd, které zajímá elektrotechnika a svět počítačů. Studenti vyšších ročníků pro ně připravili bohatý program a seznámili je se svými projekty, které řeší v rámci výuky. Zaujala rovněž počítačová hra, roboti a studenty vyrobené elektrické vozítko Cadet Car.

S mnohými žáky se těšíme na shledanou při Dnech otevřených dveří 14. 1. a 15. 2. 2016.

 

Starší novinky z listopadu 2015