Novinky září 2015

Předchozí novinky z října 2015

Ve dnech 21. až 25. září 2015 absolvovali studenti prvních ročníků adaptační kurz v Kytlici v Lužických horách. Náplní programu byly hry na utužení kolektivu, ve kterých měli účastníci společně vyřešit úkoly. Zvlášť se povedla automobilová soutěž napříč třemi třídami. Závodníci měli za úkol nejen sestavit vlastní automobil z toho, co měli po ruce, ale i prezentovat přednosti svého výrobku. Vyvrcholením soutěže byl automobilový závod, cílem kterého bylo dostat se do cíle bez ztráty komponentů auta :-) Video můžete zhlédnout zde a také tady.

Ve dnech 23. a 24. 9. 2015 se všechny 2. ročníky zúčastnily na nádraží Praha - Bubny akce nazvané Preventivní vlak. Organizátoři se snaží osvětou, projekcemi a diskusí se studenty upozornit na nebezpečí číhající kolem železniční trati a prevencí minimalizovat počet těchto tragédií. 

Studenti zhlédli povídkový film, který natočili jejich starší vrstevníci z FAMU, mohli se zblízka seznámit s vybavením hasičského zásahového vozu a diskutovali s vyšetřovateli železničních nehod.

V pátek 18. 9. se naše škola zúčastnila finále soutěže Cortex Challenge 2015 pořádané FEL ČVUT. Naši žáci a žákyně  obsadili skvělé 2. a 3. místo s projekty zabývajícími se tvorbou osciloskopu a využitím ARM procesorů v soutěži CanSAT s moduly IQRF. Soutěž byla určena pro studenty středních škol, kteří mají zájem o mikroprocesory, programování a elektroniku. Úkolem bylo vytvořit mikroprocesorovou aplikaci s procesorem ARM-Cortex, která bude v domácích podmínkách provádět sběr dat nebo ovládat domácí přístroje. Gratulujeme úspěšným řešitelům, kteří opět dokázali, že SPŠE Ječná nabízí studentům  velmi kvalitní studijní programy v oborech IT a elektrotechniky.

IQRF Smart School je program IQRF Alliance zaměřený na podporu výuky, vzdělávání a praktických dovedností studentů středních a vysokých škol v oblasti bezdrátové komunikace, technologie IQRF a Internetu věcí (IoT). Naši studenti se s těmito technologiemi setkávají pravidelně již několik let. Ve 3. a 4. ročníku běžně pracují se systémy Internetu věcí (IoT), které se využívají ve špičkových komerčních firmách. Věříme, že užší spolupráce s IQRF Aliancí našim žákům přinese nejen moderní znalosti a dovednosti z oborů informační technologie, automatizace a elektrotechnika, ale také výrazně zvýší jejich uplatnění na trhu práce.

Naše škola v letošním roce opět přijala pozvání FCC PUBLIC na Mezinárodní strojírenský veletrh 2015, kde vystavovala a prezentovala své studentské projekty. Studenti naší školy představili robotického psa a minisatelit CANSAT. Všechny vystavené práce byly autorskými díly studentů, a možná i proto byla naše prezentace jednou z nejpopulárnějších částí veletrhu. Děkujeme všem žákům i partnerům za spolupráci.

V příloze je potvrzení  o bezinfekčnosti dítěte, které podepisuje rodič.

V další příloze je upřesněn odjezd tříd a potřebné věci s sebou.

Odysseus 2015 je zábavná vzdělávací soutěž zaměřená na kosmické vědy a právě teď odstartovala. Žáci naší školy se mohou v kategorii Pioneers zúčastnit práce na vzrušující soutěži kombinující vědecké vzdělávání a tvorbu vědeckých projektů. Uzávěrka přihlášek soutěžních projektů  studentů středních škol je 15. ledna 2016. Kompletní informace o soutěži včetně podrobných instrukcí k přihlášení naleznete na webových stránkách www.odysseus-contest.eu/cs. V případě potřeby dalších informací se  obracejte na Českou kosmickou kancelář.

V sobotu 5. 9. 2015 prezentovala naše škola v atriu ČVUT na akci nazvané KRAJTECH své studijní obory a programy na podporu talentovaných žáků, volnočasových aktivit a kroužků z oblasti robotiky, elektroniky a informačních technologií. Na našich stáncích si tak účastníci mohli prohlédnout nejen roboty sestrojené z LEGO nebo akumulátorových vrtaček, ale i studentský minisatelit CanSAT, který využívá technologii IQRF.

Starší novinky z srpna 2015