Novinky červen 2015

Předchozí novinky z července 2015

V pátek 19. 6. vedení hlavního města Prahy ocenilo nejlepší studenty středních škol a gymnázií. Studenti naší školy v uplynulém školním roce dosáhli tolika národních i mezinárodních úspěchů v oborech elektrotechnika, informatika,  ekonomie a řízení, že není divu, že naše škola převzala v těchto oborech téměř všechna ocenění. Studenti je dostali přímo z rukou Mgr. Lenky Němcové, ředitelky odboru školství a mládeže, v nádherné Brožíkově síni. Děkujeme tímto vedení města za podporu a věříme, že i v příštím roce budeme jednou z nejvíce  oceňovaných škol v Praze.

Žádám studenty, kteří budou dělat maturitu v podzimním termínu, aby přišli do školy zkontrolovat výpis z přihlášky a podepsat jeho převzetí. Kancelář školy je otevřena v pracovní dny od 7:00 do 15:00 hodin.

V úterý 23. června 2015 navštívilo cca 40 studentů naší školy zápas Dánsko-Srbsko na mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let. Studenti si odnesli skvělé sportovní zážitky a chuť ke zdravému stylu života. Zvláštní poděkování si zaslouží Odbor sportu a volného času pražského magistrátu, který věnoval lístky studentům zdarma.

Studenti naší školy se zúčastnili 3. ročníku sportovně-vzdělávací akce Student Cup, která má za úkol zábavným způsobem motivovat žáky ke studiu odborných profesí. Děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

SPŠE Ječná zvažuje otevření několika nepovinných předmětů pro následující školní rok. Výuka by v případě zájmu byla realizována vysokoškolsky vzdělanými pedagogy a známka by byla součásti vysvědčení. Docházka na tento předmět by byla povinná minimálně po dobu jednoho roku.

Dovoluji si timto požádat všechny rodiče a studenty o vyplnění krátkého dotazníku, kterým bychom ověřili zájem o jednotlivé předměty: http://goo.gl/forms/72eprdl0Rr

 

Nad účastí dívčího týmu GirlsSAT z naší školy na evropském finále soutěže CanSat Competition 2015 převzala záštitu paní primátorka Mgr. Adriana Krnáčová. Toto finále bude probíhat od 24. 6. do 28. 6. 2014 v portugalském Santa CruzDěkujeme paní primátorce za její podporu a věříme, že se našim dívkám bude na soutěži dařit co nejlépe a budou důstojně reprezentovat naši školu i hlavní město Prahu.

Žádáme studenty 4. ročníků, kteří neudělili souhlas pro zaslání protokolu o výsledcích společné části maturitní zkoušky žáka emailem, aby se v pracovní dny mezi 7:30 a 15:30 hodin dostavili do kanceláře školy a tento výpis si proti podpisu vyzvedli. Seznam těchto studentů je uveden v příloze.

Dne 11. 6. 2015 se školní tým Ječňáci zúčastnil již druhého ročníku soutěže CadetCar Grand Prix, kde soutěžil v poháru konstruktérů, slalomu a sjezdu, během kterého jsme viděli mnoho nehod - naštěstí bez úrazu a poškození vozítek. Naše škola obsadila v této soutěži 2. místo ze 14, což je výborný výsledek a svědčí o zručnosti našeho týmu i kvalitě výuky vedlejšího oboru strojírenství na naší škole. Tým pod vedením Ing. Švába byl složen ze studentů: Kalous, Svoboda, Věchet, Keil, Jelínek, Kolár a Zikmund. Děkujeme za skvělou reprezentaci a těšíme se na elektrizaci vozítka a pokračování soutěže na Strojírenském veletrhu v Brně.

Tým GirlsSAT a tým Linux Server Development jsou tvořeny studenty naší školy.  Své úspěšné projekty z letošního školního roku vystavovali na konferenci Středoškolská technika 2015 pořádané ČVUT. Návštěvnost našeho stánku byla nečekaně vysoká a zájem  ostatních účastníků  i zástupců ČVUT o naše projekty byl velice příjemný. Děkujeme všem studentkám a studentům za důstojnou reprezentaci a těšíme se, že v úspěšných projektech budou nadále pokračovat.

V příloze naleznete přihlášku k podzimnímu termínu maturitní zkoušky 2015 a informace pro maturanty. Přihlášku je třeba odevzdat řediteli školy co nejdříve - nejpozději 25. 6. 2015

Dne 10. 6. 2015 probíhalo slavnostní předávání diplomů a cen. Za naší školu byli oceněni (v kategorii Programovací jazyky - mládež, krajské kolo) 2. místo Petr Moucha a 3. místo Roman Hodulák (v kategorii Aplikační software - tvorba webu, krajské kolo) 2. místo David Bubeník. Gratulujeme všem našim žákům k úspěchu.

V přílohách je uvedeno zařazení žáků prvních ročníků do tříd a žádosti o zařazení do stejné třídy, které ředitel školy obdržel.

Studentky naší školy se spolu s projektem GirlsSAT zúčastnily oficiálního zahájení činnosti české kanceláře ESERO (European Space Education Resource Offices) za účasti Karla Dobeše (vedoucího delegace České republiky Radě ESA), Kai-Uwe Schrogla (ředitele ESA), zástupců ministerstva dopravy ČR a zástupců vybraných českých a vysokých škol. Zahájení se konalo v historické budově Karlovy univerzity a bylo velmi inspirativní. Více informací můžete najít v oficiálním článku ESA.

Někteří studenti druhých a třetích ročníků navštívili ve čtvrtek 4.června Americké centrum v Praze. V rámci programu Diplomaté do škol / Speakers' Bureau program se setkali s pracovníkem politické sekce velvyslanectví USA v Praze panem Markem Velikonjou, který velmi poutavě vyprávěl o své profesi diplomata, o zkušenostech a zážitcích ze svých předchozích postů, ale i o svém současném působení v Praze, rodině a zálibách. Zároveň nadšeně odpovídal na četné dotazy našich studentů, kteří tak využili šance vyzkoušet svou angličtinu při debatě s rodilým mluvčím.

Starší novinky z května 2015