Novinky březen 2015

Předchozí novinky z dubna 2015

Skupina studentů naší školy spolu s vyučujícími anglického jazyka je momentálně na devítidenním poznávacím zájezdu ve Skotsku. Můžete si prohlédnout fotografie, které nám poslali studenti třídy C2c.

Naši studenti se účastnili konference Junior internet v sobotu 28. března 2015 na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze. Junior internet je odrazovým můstkem do světa úspěšných mladých internetových webdesignerů, programátorů a internetových novinářů.

Zatmění Slunce 20. března 2015 pozorovala třída E3 na Ďáblické hvězdárně. S použitím různých barevných filtrů sledovali žáci postupné zatmění, kdy Měsíc „ukousl“ přes 73% slunečního průměru. V prostorách hvězdárny byla připravena interaktivní výstava a výklad o řízení a funkcích dalekohledů.

Studenti naší školy se zúčastnili 19.3.2015 regionálního kola XXII. ročníku EXPO SCIENCE AMAVET (soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže pořádané Akademií věd ČR). Ve velkém konkurenčním boji se studenty gymnázií a ostatních vynikajících středních škol nakonec do národního kola postoupil náš student Tomáš Lála s projektem: "Knihovna pro vývoj mobilních aplikací ke školním ICT". Gratulujeme k vynikajícímu vědeckému úspěchu.

V rámci programu Erasmus+, který podporuje nejen mezinárodní spolupráci odborných škol, jsme v odborných učebnách naší školy mohli vyučovat studenty střední odborné školy z Turecka. Studenti si v rámci svého pobytu v ČR pod vedením našich zkušených vyučujících osvojili základy práce kancelářským software a samozřejmě i problematiku archivace a správu dokumentově orientovaných databází. Výuka probíhala výhradně v anglickém jazyce s možným překladem do turečtiny. Závěrem kurzu obdrželi úspěšní absolventi  certifikáty. Děkujeme všem studentům i vyučujícím za skvělou spolupráci a těšíme se na další mezinárodní projekty.

V příloze naleznete abecední seznam uchazečů přihlášených ke studiu na naši školu spolu s cizími jazyky studovanými na základní škole a pořadím školních vzdělávacích programů. Seznam je rozdělen na dvě části - žáci, kteří mají naši školu jako první v pořadí a žáci, kteří mají naši školu jako druhou v pořadí.

Ve čtvrtek 19. 3. 2015 měly čtvrté ročníky možnost diskutovat se zástupci společnosti Job Leader o uplatnění absolventů na trhu práce, o přijímacích pohovorech, požadovaných dovednostech, nabízených pozicích i o případné výši nástupních platů. Zájemci tak mohli navázat kontakt s touto společností pro případnou spolupráci.

Pozvánka pro naše žáky a zaměstnance na přednášku hosta ze Silicon Valley je v příloze.

V týdnu od 9. 3. prošli všichni žáci prvních ročníků dvouhodinovým školením v oblasti poskytování první pomoci. V rámci zaměstnání se seznámili např. s tím, jak správně komunikovat se záchrannými složkami při přivolávání pomoci. Také si vyzkoušeli prakticky na modelu přímou srdeční masáž.  Školení bylo vedeno zdarma posluchači lékařství v rámci projektu Pro život. Mezi žáky vzbudilo opravdový zájem, přístup školitelů byl žákům blízký.

Dne 13. 3. 2015 proběhla pro třídy 4a,4b a E4 přednáška o možnostech studia na ČVUT - FEL Otevřená informatika.  Přednáška byla vedena z pohledu bývalého studenta SPŠE Ječná pana Ondřeje Krejčíře a zaměřena na možnosti studia po maturitě na této fakultě, její prezentace a studentský program Otevřená informatika.

Na základě posudku školského poradenského zařízení může ředitel školy prodloužit čas na jednotné testy uchazečům se speciálními vzdělávacími potřebami. Posudek musí být přiložen k přihlášce ke vzdělávání - studiu ve střední škole.

Srdečně zveme rodiče, studenty, absolventy a přátele na již 62. maturitní ples pořádaný naší školou. V letošním roce bude poprvé spojený se slavnostní imatrikulací studentů 1. ročníku. Těšíme se tedy na setkání v pátek 13. března 2015 ve velkém sálu Lucerny od 19:00 hod. Vstupenky na ples je možné zakoupit u firmy Ticketpro v pasáži Rokoko u Václavského náměstí.

Proč se na školní chodbě  v úterý 3. března ozval výstřel? O tom by mohli nejlépe informovat studenti tříd C3a, C3b a C3c, kteří zhlédli divadelní hru Válka profesora Klamma. Skvělý výkon pana Oldřicha Navrátila byl oprávněně odměněn nadšeným potleskem a také následná beseda byla pro všechny účastníky zajímavá.

Žádám bývalé studenty Milana Hanáka, Davida Vodičku, Lukáše Pěnkavu, Martina Antoše, Marka Málka, Editu Šoferovou a Lumíra Táborského, abyse dostavili do kanceláře školy k převzetí pozvánky a podpisu jejího převzetí. Kancelář je otevřena každý pracovní den od 7 do 15 hodin.

V příloze naleznete nabídku brigády.

Starší novinky z února 2015