Novinky prosinec 2014

Předchozí novinky z ledna 2015

Příjemné prožití vánočních svátků a hodně sil do roku 2015 přejí zaměstanci SPŠE Ječná.

Dne 18. prosince navštívili studenti druhých ročníků tříd E2 a C2b vodní elektrárnu Slapy. Studenti se zde dozvěděli, co vlastně stojí za celým procesem výroby elektrické energie ve vodní elektrárně. Také se podívali do jinak nepřístupných prostor, jako jsou řídící místnost, kontrolní stanoviště a rozvodna 22 kV. Největší pozornost upoutala především již zmíněná rozvodna 22 kV, kde proběhla názorná ukázka nebezpečnosti takto vysokého napětí. Dále byly ukázány podzemní chodby přehrady.

Studenti se dnes v hodině angličtiny setkali s mladými dobrovolníky z Gruzie​ a Albánie, kteří žijí a pracují v Praze v rámci evropského programu mobility mládeže tzv. Evropské dobrovolné služby. Tento projekt umožňuje mladým lidem nad 17 let strávit 6 měsíců až 1 rok v libovolné Evropské zemi, kde se zapojí do dobrovolného projektu podle vlastního výběru (ochrana životního prostředí, sociální integrace, umění, kultura a kulturní dědictví, volnočasové aktivity, sport a mnohé další). Účastník má tak jedinečnou příležitost poznat život v cizí zemi, naučit se nový jazyk, seznámit se s novými lidmi a osamostatnit se. Velkorysý grant Evropské unie na tento projet pokryje cestovní výdaje, ubytování, stravu, pojištění i kapesné a tak je tato možnost otevřená opravdu každému.

18. prosince naši žáci navštívili katedru fyziky FEL ČVUT. Ve fyzikálních laboratořích se seznámilis některými experimenty jako jsou ionizace plynů, Wilsonova mlžná komora a také si prohlédli laboratoř vysokého napětí plnou blesků. Součástí exkurze byla i přednáška o fyzikálních částicích, urychlovačích a o vesmíru. V průběhu exkurze se současní studenti setkali s našimi úspěšnými absolventy, kteří si pro další studium zvolili právě tuto vysokou školu.

Dne 17. 12. 2014 jsme se třídou E3 absolvovali exkurzi na letiště Václava Havla v Praze - Ruzyni. Prohlédli jsme si hangáry, kde se provádějí generální opravy letadel, seznámili jsme se s bezpečnostním systémem letiště a s prací letových dispečerů, kteří jsou zodpovědni za řízení letového provozu.

Škola připravuje kurz anglického jazyka pro žáky 3. a 4. ročníku. Na konci kurzu je možnost získat certifikát FCE. Zájemci se mohou přihlásit u Mgr. Ježka, který kurz povede. Začátek kurzu je plánován na začátek prosince.

Přijímání přihlášek bylo 31.1.2015 ukončeno.

V čase předvánočním, konkrétně 12. prosince navštívili studenti naší školy velice zajímavou výstavu, věnovanou historii „Řádu svatého Benedikta.“ Expozice zároveň ukazuje význam řádu ve střední Evropě v době raného středověku a v období raného novověku. Výstava se koná ve Valdštejnské jízdárně od  7. listopadu 2014 do 15. března 2015. Třídy C3b a E3 vyrazily po čtvrté vyučovací hodině a vydaly se po stopách historie. Studenti měli jedinečnou možnost na vlastní oči zhlédnout vzácné originály iluminovaných rukopisů a dalších archiválií. K vidění byly také vybrané exponáty z oblasti užitného umění, sochařství a architektury přibližující kulturu Benediktinského řádu. Pozornost upoutaly především starověké pergameny, pozlacené cennosti a zachovalé hole. Byla to velmi zajímavá příležitost nahlédnout do historie nejstaršího známého řádu ve střední Evropě a věříme, že nebyla poslední. Pavel Žižka, C3b

Dne 11. prosince 2014 se studenti naší školy zúčastnili Poháru českého florbalu středních škol. V okresním kole porazili Hotelovou školu Radlická 7:0, Německou školu v Praze 9:2, prohráli s Gymnáziem  J. Heyrovského 1:6 a celkově se umístili na 2. místě. Video můžete zhlédnout zde.

Letošní 13. ročník nejvyšších českých cen za vědu, výzkum a inovace Česká hlava 2014 odtajnil své vítěze. Cenu Industrie za nejvýznamnější inovační technologii či výrobek realizovaný na území ČR v posledních několika letech získala společnost MICRORISC s.r.o. z Jičína za technologii IQRF. Ta je určena všem výrobcům elektroniky a umožňuje velmi snadno propojovat elektro výrobky do bezdrátové sítě a komunikovat přes ni. Naše škola již v září letošního roku nakoupila technologii IQRF a zařadila ji do výuky 3. a 4. ročníku oboru Informační technologie v rámci problematiky Internetu věcí (Internet of Things, IoT). Firmě Microrisc blahopřejeme k tomuto významnému ocenění a těšíme se na další spolupráci.

Naše škola převzala ocenění za 1. místo v projektu Kraje pro bezpečný internet pro kraj hlavní město Praha. Slavnostní předání proběhlo v hlavním sálu zastupitelstva Magistrátu hlavního města Prahy. Projekt nabízel školám osvětu, vzdělávání a účast v kvízu, který se zabýval riziky práce na internetu a možnostmi prevence internetové kriminality a souvisejících jevů. Spolupořadatelem bylo Národním centrum pro bezpečný internet, Asociace krajů ČR, společnost Microsoft a v neposlední řadě i MHMP, kterým touto cestou chceme poděkovat za kvalitní přípravu a realizaci celého projektu. 

 

Naše škola získala mezinárodně uznávané označení eSafety Label Silver, které jí bylo uděleno inicativou European Schoolnet sdružující 31 evropských ministerstev školství. V České republice ji z pověření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zaštiťuje Národní centrum pro bezpečný internet.

Přednášek na téma „Banky, účty, úvěry a karty“ se zúčastnili studenti některých tříd 1. a 2. ročníku v rámci předmětu občanská výchova. Téměř každý banku a platební účet v ní potřebuje nebo potřebovat bude. Také úvěr je záležitost moderní, ale může být nebezpečný. Co si může banka  nebo úvěrová společnost dovolit, jak číst smlouvu a čeho se vyvarovat? To vše bylo obsahem těchto přednášek, které opět připravila společnost dTest.

Pro budoucí žáky SPŠE Ječná otevřeme neplacený kurz českého jazyka se zaměřením na přípravu k přijímacím zkouškám. Kurz je vhodný i pro cizince. Hodinová výuka bude probíhat od 4. 2. do 25. 3. 2015 každou středu v době od 15 do 17 hodin. Harmonogram a další informace zašleme zájemcům po uzavření přihlášek 31.1.2015.

Přijímání přihlášek bylo 31.1.2015 ukončeno.

Naše škola opět otevře zájemcům o studium na SPŠE Ječná neplacený kurz z matematiky se zaměřením na přípravu k přijímacím zkouškám. Tento kurz vám usnadní vstup do středoškolské matematiky. Hodinová výuka bude probíhat od 4. 2. do 25. 3. 2015 každou středu v době od 15 do 17 hodin. Harmonogram a další informace zašleme zájemcům po uzavření přihlášek 31. 1. 2015.

Přijímání přihlášek bylo 31.1.2015 ukončeno.

Žádám všechny maturanty, kteří budou na jaře 2015 konat opravnou maturitní zkoušku, aby si v kanceláři školy vyzvedli Výpis z přihlášky k maturitní zkoušce, zkontrolovali ho a podepsali převzetí. Toto je nutno učinit nejpozději do 12. prosince 2014!!!

Starší novinky z listopadu 2014