Novinky listopad 2014

Předchozí novinky z prosince 2014

Dne 28.11. se naši žáci a učitelé odborných předmětů zúčastnili dne otevřených dveří na elektrotechnické fakultě ČVUT. Seznámili se s vybavením jednotlivých kateder a ukázkami prací v laboratořích. Zajímavá expozice byla k vidění na katedře regulace, kde mimo jiné zaujaly ukázky strojového vidění, řízení letu kvadrokoptéry, modelu řízení pohybu skupiny pozemních vozidel z vrtulníku a elektronický hudební nástroj. Naši vyučující využili návštěvu k navázání kontaktu s odborníky na mikročipové počítače a regulace dynamických soustav.

Vyučující Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy pro naši školu v letošním roce uspořádali putovní přednášku na  témata:

  • Teorie her
  • Obecná informatika
  • Umělá inteligence
  • Hledání cest v grafech

Zároveň nabídli talentovaným studentům naší školy možnost pokračovat ve studiu na Univerzitě Karlově v Praze a možnost dalšího vzdělávání v oblastech informatiky, fyziky a matematiky.

Ve čtvrtek 27. 11. se konala na SPŠE v Ječné beseda s učiteli z FEL ČVUT. Přednáškovou učebnu zaplnili žáci 4. ročníků, aby získali informace pro rozhodování, na jaké vysoké škole mají po prázdninách pokračovat ve studiu. Katedru KME z partnerské FEL představili jejich odborní učitelé. Naši žáci se v neformálně vedené besedě dozvěděli od našich hostů vše o studijních programech a podmínkách přijímacího řízení. Beseda byla pro žáky SPŠE velmi užitečná.

Jaká byla letošní Schola Pragensis? Pro nás pedagogy, stejně jako každý rok, zajímavá a poučná. A pro návštěvníky našeho stánku? Jsme přesvědčeni, že také zajímavá a především inspirativní. Snažili jsme se, abychom naše budoucí studenty i na tak malém prostoru opravdu zaujali. Využili jsme k tomu neotřelé grafické pojetí, nápadité informační materiály a hlavně odborné schopnosti a zkušenosti našich učitelů i studentů. Byli bychom rádi, kdyby se pro budoucí zájemce tato akce stala inspirací k návštěvě dne otevřených dveří. Ten příští je připraven na den 14. ledna 2015.

Pro žáky 3. ročníků se konaly zajímavé přednášky pro rozšíření výuky předmětu Ekonomika. Dne 24. 11. bylo téma Nakupování přes internet a 1. 12. Spotřebitel ve světě telekomunikací. Všem žákům doporučujeme nahlédnout na www.dtest.cz.

Studenti naší školy podpořili neziskový projekt soutěže o nejlepší veřejně prospěšnou kampaň vytvořením aplikace pro hodnotitele soutěžních prací v soutěži ŽIHADLO ROKU 2014. Stejně jako další významné české firmy a společnosti jsme se stali partnerem tohoto projektu. Vážíme si jak pochvaly od pořadatelů a hodnotitelů, tak i dobrovolnícké práce v oboru IT, kterou naši studenti skvěle zvládli a prokázali tím schopnost aplikovat své znalosti v praxi. 

K pravidelně se opakujícím akcím, které jsou spojeny s končícím podzimem, patří největší český veletrh vzdělávání Schola Pragensis. Věříme, že si budoucí studenti nenechají tuto nabídku ujít. Na této prezentaci středních škol najdete samozřejmě také stánek se základními informacemi i o naší škole. Těšíme se proto na setkání se všemi zájemci o studium v Kongresovém centru v Praze ve dnech 20.- 22. 11. 2014. www.scholapragensis.cz

14.11.2014 jsme navštívili se třídou 3E akci Týden vědy v Akademii věd ČR na Národní třídě 3. USB - mikroskopem jsme viděli detaily jednotlivých subpixelů displeje mobilního telefonu, vyzkoušeli jsme si, jak fungují dva vzájemně propojené motory - dynama tak, že kterýkoliv z nich mohl plnit buď funkci motoru, nebo dynama. Podařilo se nám vyřešit několik zajímavých hlavolamů, viděli jsme model "černé díry". Prohlédli jsme si modely tepelných elektráren a skutečné lopatky turbín. Dále jsme viděli rekonstrukci historicky prvního pokusu, kterým se podařilo zachytit na fotografii střelu právě vystřelenou z pušky.

Dne 12. listopadu 2014 se studenti naší školy zúčastnili Přeboru středních škol ve florbalu. Ve své skupině porazili Gymnázium Botičská a SOS log. služeb Učňovská pokaždé 6:0 a postoupili do semifinále. Tam je čekal nepříjemný soupeř Gymnázium Ústavní.  Za nerozhodného stavu utkání 1:1 nařídil rozhodčí nájezdy. Bohužel našemu týmu sportovní štěstí nepřálo a zápas těsně prohrál. Děkujeme studentům za reprezentaci školy. 

 

Zveme zájemce o putovní přednášky MFF UK, které se konají 28. 11. 2014 na naší škole v přednáškové učebně č. 20. Akce je určena nejen pro studenty naší školy, ale i pro zájemce o studium informatiky na UK z jiných středních škol a gymnázií. Přihlásit se můžete pomocí tlačítka níže nebo kontaktujte Mgr. Alenu Reichlovou.

Přijímání přihlášek bylo 27.11.2014 ukončeno.

Na základě zkušeností a úspěchu studentského projektu CANSAT náš odborný vedoucí projektu Ing. Mgr. Vladimír Váňa, CSc. publikoval článek o čidlech pro minisatelity a RapsberryPI. Chcete-li se  o této technologii dozvědět více, podrobné informace naleznete v čísle 11, časopisu Praktická elektronika. Naleznete zde náměty pro studentské projekty jako jsou meteostanice, roboti, multikoptéry, CanSat a další.

Ve finále Poháru pražských středních škol ve stolním tenise zvítězilo družstvo naší školy nad SOŠ Lipí a SPŠE Fr. Křižíka a celkově se umístilo na 4. místě.

V pátek 7. 11. se naši žáci zúčastnili exkurze do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Navštívili reaktorový sál s prvním výzkumně spuštěným reaktorem v ČSSR. Reaktor LVR-15 je výzkumný lehkovodní reaktor tankového typu umístěný v beztlakové nerezové nádobě pod stínicím víkem, s nuceným chlazením, s palivem typu IRT-4M a s provozním tepelným výkonem do 10 MW. Převážné využití reaktoru pro svazky epitermálních neutronů pro lékařské účely (zjednodušeně lékařské přístroje pro boj s rakovinou). A jako druhá část exkurze byla návštěva Ústavu anorganické chemie, kde byli seznámeni s vysokorozlišovacím řádkovacím elektronovým mikroskopem a principem jeho využití v praxi.

Reprezentant naší školy Pavel Novák postoupil do krajského kola logické olympiády. Padesátku nejlepších tvoří v drtivé většině zástupci pražských gymnázií, pouze tři studenti jsou ze středních odborných škol. K skvělému výsledku gratulujeme a těšíme se na další úspěchy. Více informací na výsledkové listině kategorie C - studentů středních škol.

Vítězem školního turnaje ve stolním tenise se stal Karel Kalbáč ze třídy C2b.

4.listopadu

Dovolujeme si Vás pozvat na letošní den otevřených dveří, který se koná dne 4.11.2014 od 14.30 do 17.30. Na fotografiích přikládáme ukázky z minulého roku.

Starší novinky z října 2014